Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

SHMÚ: Po sychravejšom utorku má nasledovať slnečná streda

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zároveň sa do našej oblasti podľa slov SHMÚ presunie od severozápadu tlaková výš.

Bratislava 17. mája (TASR) - Po sychravejšom utorku by mala nasledovať slnečná streda (18. 5.) s teplotou zväčša primeranou ročnej dobe. Chladnejšie však budú noci, v dolinách a kotlinách môže ojedinele aj mrznúť, a to v noci na štvrtok (19. 5.). Na sociálnej sieti to skonštatoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

"Počasie u nás aktuálne ovplyvňuje nevýrazné frontálne rozhranie, ktoré miestami prináša aj zrážky. Za ním sa k nám od severozápadu dostáva o niečo chladnejší, no vlhký vzduch," uviedli meteorológovia. Ďalší studený front sa má nachádzať nad Poľskom, za ním zas chladná a suchá vzduchová hmota, ktorá sa k nám má dostať v noci na stredu. Zároveň sa do našej oblasti podľa slov SHMÚ presunie od severozápadu tlaková výš, čo je popri suchom vzduchu ďalší faktor zabraňujúci tvorbe oblačnosti.

Meteorológovia poukázali aj na silnú transformáciu chladnej vzduchovej hmoty a jej postupné otepľovanie pri prenikaní ďalej na juh. "Je to typické pre chladné vzduchové hmoty, ktoré sa dostávajú do nižších zemepisných šírok v čase silného radiačného ohrevu, t. j. teplý polrok," priblížil SHMÚ. Chladná vzduchová hmota preto podľa jeho slov v našej oblasti nemá takú dlhú životnosť, ako môže mať v zime.