Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Počasie

SHMÚ bude spolupracovať s hydrometeorologickým ústavom Indonézie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spolupráca bude zameraná na monitorovaciu sieť, jej návrh, ich prevádzku vrátane optimalizácie existujúcich sietí meteorologických služieb a predpovedí a na budovanie kapacít.

Bratislava 24. marca (TASR) - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) podpísal Memorandum o porozumení a partnerstve s Agentúrou pre meteorológiu, klimatológiu a geofyziku Indonézskej republiky. Originály podpísaného memoranda si vo štvrtok vymenili veľvyslanec Indonézskej republiky R. Pribadi Sutiono a generálny riaditeľ SHMÚ Martin Benko.

"Účelom memoranda je vytvoriť rámec spolupráce medzi zmluvnými stranami v oblasti meteorológie prostredníctvom vedeckej a technickej spolupráce v oblastiach spoločného záujmu a v súlade s príslušnými úlohami a programami, ktoré stanovili vlády obidvoch krajín," priblížilo SHMÚ. Veľvyslanec Indonézie to považuje za štart na bližšiu spoluprácu organizácií.

Spolupráca bude zameraná na monitorovaciu sieť, jej návrh, ich prevádzku vrátane optimalizácie existujúcich sietí meteorologických služieb a predpovedí a na budovanie kapacít. Realizovať sa bude prostredníctvom workshopov, vedeckými a technickými projektami, stážami pre odborníkov a študentov. Uľahčiť by sa tiež mal kontakt medzi súkromným sektorom zaoberajúcimi sa hydrometeorológiou v oboch krajinách.