Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Počasie

SHMÚ: Rozdiely medzi dennými teplotami dosiahli vysoké hodnoty

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

SHMÚ zaznamenal staničné rekordy. Aspoň 60-ročné hodnoty boli v utorok (22. 3.) a stredu prekonané alebo vyrovnané na deviatich klimatologických staniciach.

Bratislava 26. marca (TASR) - Rozdiel medzi maximálnou a minimálnou dennou teplotou vzduchu dosiahol v uplynulých dňoch na mnohých miestach vysoké hodnoty. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

Najvyšší denný teplotný rozdiel zaznamenali meteorológovia v stredu (23. 3.) v Spišských Vlachoch, a to 29,5 stupňa Celzia. Išlo o vzostup teploty z mínus 7,4 na 22,1 stupňa Celzia. "V klimatologickej staničnej sieti sme takto vysokú hodnotu dennej amplitúdy zaznamenali naposledy 19. marca 1990," podotkli.

SHMÚ zaznamenal staničné rekordy. Aspoň 60-ročné hodnoty boli v utorok (22. 3.) a stredu prekonané alebo vyrovnané na deviatich klimatologických staniciach. Išlo o Hurbanovo, Kamenicu nad Cirochou, Plaveč, Podolínec, Kuchyňu, Žihárec, Žilinu, Tisinec a Belušu. Rozdiely sa pohybovali v hodnotách od 24 do 29 stupňov Celzia.

"Na ostatných, zrážkomerných staniciach s doplnkovým meraním teploty vzduchu, boli v stredu zaregistrované najvyššie hodnoty amplitúdy teploty vzduchu v Hajnáčke, 29,5 stupňa Celzia, a v Klenovej dokonca až 30,1 stupňa Celzia. Dosiahnutie 30-stupňovej dennej amplitúdy na Slovensku môžeme označiť za výnimočne sa vyskytujúci jav," uviedli meteorológovia.

Rozdiely medzi maximálnou a minimálnou dennou teplotou zaregistroval SHMÚ aj vo štvrtok (24. 3.) na troch klimatologických staniciach. "Svoj nový miestny historický extrém si v aktuálnej poveternostnej situácii najnovšie zapísala stanica Kráľová pri Senci," podotkli meteorológovia. Rekord prekonali aj stanice Dolné Plachtince a Dudince.