Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Počasie

VONKU OPATRNE: Slovensko bojuje so silným vetrom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Prechod studeného frontu môže byť sprevádzaný aj búrkami.

Bratislava 17. februára (TASR) - Pri silnom vetre sa neodporúča parkovať pod stromami ani sa približovať k spadnutým drôtom elektrického vedenia. Mali by sa tiež zatvoriť a zabezpečiť okná i dvere. Polícia SR to odporúča na sociálnej sieti.

"Nie je vhodné ani chodiť za silného vetra do lesa a približovať sa k spadnutým drôtom elektrického vedenia," priblížila. Z odporúčaní sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra (MV) SR pre občanov vyplýva, že je lepšie z dvorov a balkónov odložiť voľne položené predmety a zabezpečiť domáce zvieratá.



"S ľahkými vozidlami a nenaloženými nákladnými automobilmi v rámci možností nejazdite po otvorených veterných plochách," zdôraznili. Neodporúča sa ani parkovanie pri chatrných budovách.

ZSE zatiaľ neeviduje pre silný vietor zvýšený počet výpadkov elektriky


Západoslovenská energetika (ZSE) aktuálne neeviduje pre štvrtkový silný vietor vo svojej distribučnej oblasti zvýšený počet výpadkov elektrickej energie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa spoločnosti Michaela Dobošová.

"Vzhľadom na vývoj počasia budeme situáciu nepretržite monitorovať a sme pripravení okamžite zasiahnuť, ak príde k jej zhoršeniu," spresnila.

Meteorológovia varujú vo štvrtok na západe krajiny pred silným vetrom, ktorý môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 60 až 70 a v nárazoch 85 až 105 kilometrov za hodinu. Platí tak zvýšené nebezpečenstvo pre aktivity ľudí, pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.



Hasiči zasahovali pre nepriaznivé počasie pri 90 udalostiach


Silný vietor a nepriaznivé počasie naďalej komplikujú situáciu na Slovensku. Hasiči museli od rána zasahovať pri 90 udalostiach. Predpokladajú, že v severnej oblasti Slovenska ešte pribudnú. TASR o tom informovalo komunikačné a organizačné oddelenie Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).
Na snímke zásah hasičov pri padnutom strome, ktorý zabraňoval bezpečnej premávke na ceste, 17. februára 2022.
Foto: Facebook Hasičský a záchranný zbor

Hasiči doteraz najviac zasahovali v Žilinskom kraji, kde boli pri 28 udalostiach. "Dnešné výjazdy hasičov smerujú najčastejšie k popadaným stromom, strhnutým strechám a do zatopených lokalít," priblížili hasiči.


Pomáhať bolo potrebné aj v Trnavskom kraji 16-krát, v Trenčianskom a Bratislavskom kraji 14-krát, v ostatných krajoch do desaťkrát.

SHMÚ: V okrese Čadca hrozí povodeň


V niekoľkých okresoch Slovenska hrozia povodne. Výstraha druhého stupňa pred povodňami platí v okrese Čadca. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Prvý stupeň pred povodňami z topiaceho sa snehu platí pre okresy Kysucké Nové Mesto, Tvrdošín, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča a Turčianske Teplice. Povodňové výstrahy prvého stupňa sú aj na východnej časti Slovenska v okresoch Bardejov, Svidník, Stropkov, Snina a Humenné.

"Vzhľadom na existujúce snehové zásoby, oteplenie, spadnuté a predpovedané kvapalné zrážky je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," predpokladajú meteorológovia.

V Žilinskom kraji padajú stromy, hasiči zasahovali aj pri zatopených objektoch


Na snímke hasiči odčerpávajú vodu zo zaplavenej ulice v Párnici 17. februára 2022.
Foto: TASR - KR HaZZ v Žiline

Následky silného vetra a dažďa odstraňovalo vo štvrtok v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) 66 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. TASR o tom informoval Michal Kypus z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline.



Podľa Kypusa išlo o odstraňovanie spadnutých a naklonených stromov z komunikácií, odčerpávanie vody zo zatopených objektov a čistenie priepustov. Hasiči v kraji zasahovali od 6.00 h do 13.00 h v súvislosti s vetrom celkom desaťkrát. "Nasadených bolo 20 kusov hasičskej techniky," dodal.
Na snímke spadnutý strom na ceste v Čadci u Krkošky 17. februára 2022.
Foto: TASR - KR HaZZ v Žiline

Hasiči zasahujú pre nepriaznivé počasie najmä na západe

Hasičov počas štvrtka zamestnáva nepriaznivé počasie najmä v západnej časti Slovenska. V posledných hodinách zasahovali pri 60 udalostiach. TASR o tom informovalo komunikačné a organizačné oddelenie Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Hasiči najčastejšie zasahovali v Žilinskom kraji, kde ich okrem vetra potrápili aj zrážky. "Pri odčerpávaní vody zo zatopených rodinných domov, pivníc a verejných priestranstiev zasahujú hasiči v obciach Párnica, Kotešová, Podvysoká a Štiavnik," priblížili hasiči.

Okrem zásahov, ktoré museli riešiť v súvislosti s počasím, sa tiež museli venovať popadaným stromom a odtrhnutým strechám. Tie tvorili 91 percent výjazdov.

Silný vietor potrápi väčšinu Slovenska, na horách môže byť až orkán


Vo štvrtok môže silný vietor potrápiť väčšinu Slovenska. Na horách prevažne severného Slovenska sa môže vyskytnúť až orkán. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Tretí stupeň výstrahy pred vetrom na horách platí vo štvrtok predbežne do 15.00 h v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Tvrdošín. V nárazoch môže dosiahnuť vietor rýchlosť od 160 do 180 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo)," upozorňuje SHMÚ.

V okresoch Turčianske Teplice, Martin, Žilina, Dolný Kubín a Námestovo platí na horách druhý stupeň výstrahy. V týchto oblastiach môže vietor dosiahnuť nárazovo rýchlosť 160 kilometrov za hodinu. Na horách má silno fúkať aj v piatok (18. 2.) a sobotu (19. 2.).
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Výstrahy druhého a prvého stupňa pred vetrom sú počas dňa vydané na väčšine Slovenska, s výnimkou niektorých okresov Prešovského a Košického kraja. V západnej časti Slovenska môže v nárazoch dosiahnuť vietor rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu. Najmä na strednom a východnom Slovensku môže zafúkať v nárazoch do 85 kilometrov za hodinu.

Prechod studeného frontu môže byť sprevádzaný aj búrkami. "Najsilnejší vietor očakávame tesne pred frontom a na ňom, teda vo štvrtok okolo poludnia a krátko popoludní," upozornil SHMÚ na sociálnej sieti. Ďalšia tlaková níž s víchricou má prísť do strednej Európy aj z piatka na sobotu. "V severnej časti strednej Európy bude zrejme ešte silnejšia ako tá dnešná, no u nás by mala byť o niečo slabšia," doplnil.

V okrese Turčianske Teplice hrozí povodeň, platí výstraha tretieho stupňa


Pre hroziacu povodeň v okrese Turčianske Teplice platí výstraha tretieho stupňa. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

"Vzhľadom na existujúce snehové zásoby, oteplenie, spadnuté kvapalné zrážky je predpoklad vzostupu vodnej hladiny a dotekania na toku Turiec s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov," varujú meteorológovia.

Tretí stupeň výstrahy upozorňuje na jav, ktorý svojou intenzitou vážne ohrozuje aktivity človeka a môže spôsobiť škody veľkého rozsahu. Vyskytuje sa veľmi zriedkavo, uviedol SHMÚ.

Výstraha druhého stupňa platí v okrese Čadca a výstraha prvého stupňa platí v niektorých okresoch v Žilinskom, Prešovskom a Trenčianskom kraji.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - František Iván


Silný vietor na horách potrápi Slovensko aj počas noci a v piatok


Silný vietor na horách potrápi Slovensko aj počas noci a v piatok (18. 2.). V nárazoch rýchlosť môže dosiahnuť 135 až 160 kilometrov za hodinu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Meteorológovia varujú pred silným vetrom na horách v okrese Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín a Žilina. Pre tieto okresy vydal SHMÚ výstrahu druhého stupňa s platnosťou do 2.00 h.

V celom Žilinskom kraji a niektorých okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického a Prešovského kraja platí výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách aj počas štvrtkovej noci a piatka.

Vietor sa vo štvrtok v noci vyskytne najmä na západe Slovenska. Meteorológovia predpokladajú, že do polnoci ustane. Výstrahu druhého stupňa pred vetrom, ktorá platí do 6.00 h, vydali pre okres Poprad.

Meteorológovia upozorňujú na severe Slovenska na snehové jazyky a záveje. Výstrahu prvého stupňa preto vydali do piatka 8.00 h.