Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

Streda priniesla plošné zrážky aj saharský prach, informuje SHMÚ

Na archívnej snímke zo 16. marca 2022 karoséria a sklo auta so stopami po prachu zo Sahary, ktorý spadol spolu s dažďovými kvapkami v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Na horách podľa SHMÚ pripadlo približne do desať až 15 centimetrov nového snehu, najviac v Západných a Vysokých Tatrách.

Bratislava 17. marca (TASR) - Počasie nad územím Slovenska v stredu (16. 3.) ovplyvňovala plytká tlaková níž, ktorá nakrátko prerušila pretrvávajúce obdobie bez zrážok. Na väčšinu územia priniesla dážď, na horách sa po týždni objavilo sneženie. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom vo štvrtok informoval na sociálnej sieti.

Meteorológovia priblížili, že snehové vločky sa spočiatku objavili aj v nižších polohách, najmä vo východnej polovici územia, kde zaznamenali aj prechodný výskyt snehovej pokrývky. Úhrny sa pohybovali zväčša od dvoch do desiatich milimetrov, na krajnom severe a východe do 14 milimetrov. Na horách podľa SHMÚ pripadlo približne do desať až 15 centimetrov nového snehu, najviac v Západných a Vysokých Tatrách. Na krajnom severovýchode sa zrážky vôbec nevyskytli.

"Vzhľadom na chýbajúcu vlahu v pôde ide o zanedbateľné množstvá zrážok, navyše, vo výhľade je opäť anticyklonálne počasie. Preto možno očakávať ďalšie prehlbovanie sucha v najbližšom období," uviedlo SHMÚ. Zásoby vody v snehovej pokrývke sa podľa meteorológov v jednotlivých povodiach viažu takmer výlučne na hory, prípadne vyššie položené doliny a kotliny so severnými expozíciami. Dodali, že množstvo týchto zásob sa vplyvom stredajšieho sneženia nepatrne zvýšilo.

Po čase sa nad územie Slovenska vďaka prúdeniu dostal spolu so zrážkami aj saharský prach. "Po odznení zrážok bol najlepšie viditeľný na povrchoch áut. Výraznejšie množstvo sa objavilo najmä juhozápadne od nášho územia," priblížili meteorológovia.