Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

Meteorológovia upozorňujú na snehové prehánky, Čertovicu už uzavreli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Studený front je sprevádzaný prehánkami, snehovými krúpami, ojedinele aj búrkami, uviedol SHMÚ. Podľa SSC sú aktuálne všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území SR zjazdné.

Bratislava 20. januára (TASR) - Studený front, ktorý prejde v najbližších hodinách cez územie Slovenska, môže so sebou priniesť prevažne snehové prehánky, vietor i búrky. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Podružný studený front je sprevádzaný prehánkami, prevažne snehovými, snehovými krúpami, ojedinele aj búrkami. Zrážky sú prechodne aj výdatnejšie. Je sprevádzaný aj silnejším vetrom, v nárazoch miestami 60 až 80 kilometrov za hodinu," približuje SHMÚ.

V najbližších hodinách prejde cez celé územie Slovenska, lokálne prinesie aj niekoľko centimetrov snehu. Za ním od severozápadu začne prúdiť chladný morský arktický vzduch.

Horský priechod Čertovica je pre sneženie úplne uzatvorený


Pre hustené sneženie a slabú viditeľnosť je pre všetky vozidlá uzatvorený horský priechod (HP) Čertovica. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom portáli zjazdnost.sk. Pripomína, že pre nákladnú dopravu nad 10 metrov je uzatvorený stále horský priechod Donovaly. Zelená vlna RTVS informuje, že uzatvorený pre vozidlá nad 10 metrov je aj horský priechod Makov.
Horský priechod Čertovica, foto z archívu.
Foto: TASR/Branislav Račko

Na ceste I/66 sedlo Besník si treba naďalej dávať pozor na snehové záveje. V okrese Čadca obmedzuje silné sneženie dohľadnosť na 100 metrov.

Podľa SSC sú aktuálne všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území SR zjazdné. Rovnako zjazdné sú tiež cesty I., II. a III. triedy i takmer všetky horské priechody.