Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Počasie

K výstrahám od meteorológov pribudnú po novom aj zdravotné odporúčania

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Hlavný hygienik SR Ján Mikas priblížil, že napríklad pri povodniach verejnosť nájde na webe SHMÚ praktické informácie k hygienickým požiadavkám pre studne, potraviny a poľnohospodárske plodiny.

Bratislava 25. mája (TASR) - Súčasťou meteorologických a hydrologických výstrah vydaných Slovenským hydrometeorologickým ústavom (SHMÚ) sú po novom aj praktické zdravotné odporúčania od Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. TASR o tom informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

"V čase vydania výstrahy sú pre verejnosť i médiá okamžite k dispozícii aj relevantné zdravotné odporúčania. Týkajú sa nebezpečných javov, ako sú napríklad vietor, búrky, nízke či vysoké teploty alebo povodne a iné," priblížil generálny riaditeľ SHMÚ Martin Benko.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas priblížil, že napríklad pri povodniach verejnosť nájde na webe SHMÚ praktické informácie k hygienickým požiadavkám pre studne, potraviny a poľnohospodárske plodiny, ktoré boli zaplavené vodou, a tiež aké zdravotné riziká môžu nastať v dôsledku povodní.

"Pri meteorologických výstrahách budú zverejnené odporúčania, ako sa správať počas horúčav, mrazov a iných prejavov počasia spolu s uvedením, ktoré rizikové skupiny môžu byť najviac postihnuté týmito javmi a aké zdravotné riziká z toho vyplývajú," dodal.