Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

SHMÚ: Tohtoročná jar patrí na západe medzi najchladnejšie za 40 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aktuálne prevládajú na území Slovenska normálne až mierne vlhké podmienky.

Bratislava 1. júna (TASR) - Pretrvávajúce chladné počasie v priebehu mája posunulo tohtoročnú jar na niektorých miestach západného Slovenska medzi tri najchladnejšie jari za posledných minimálne 40 rokov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Na viacerých miestach zaznamenali meteorológovia rekordne nízku minimálnu dennú teplotu vzduchu. Napríklad 26. mája teploty prekonali rekordy z roku 1991. Na meteorologickej stanici v Myjave namerali iba jeden stupeň Celzia, v Slovenskom Grobe 3,6 stupňa, Bratislava, letisko malo 3,4 stupňa, Kráľová pri Senci 3,6 stupňa, Jaslovské Bohunice dosiahli 2,7 stupňa a Nitra 2,3 stupňa Celzia.

Na ďalších staniciach zaregistrovali v ten deň druhú najnižšiu minimálnu teplotu. "V Hurbanove (3,7 stupňa Celzia) to bola druhá najnižšia minimálna denná teplota vzduchu pre 26. máj dokonca od roku 1901, pričom nižšia tam bola hodnota tejto charakteristiky teploty vzduchu v tomto termíne za posledných aspoň 121 rokov iba v roku 1960 (3,5 stupňa Celzia)," upozornili odborníci.

Aktuálne prevládajú na území Slovenska normálne až mierne vlhké podmienky. Veľmi vlhko je napríklad v Trenčíne, Prievidzi, Žiline a Čadci. Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Rimavskej Sobote, až okolo mínus 50 milimetrov. Deficit zrážok okolo mínus 40 milimetrov je aj vo Švedlári a Orechovej.