Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Počasie

Tohtoročná jeseň bola podľa SHMÚ na Slovensku nadpriemerne teplá,

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Teplejšia jeseň sa v tomto roku podľa SHMÚ prejavila aj v počte dní s mrazom.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Tohtoročná jeseň bola na Slovensku nadpriemerne teplá. Na meteorologickej stanici v Hurbanove bola 14. najteplejšia od roku 1871. Priemerná teplota tam dosiahla 11,6 stupňa Celzia. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Teplejšia jeseň sa v tomto roku podľa SHMÚ prejavila aj v počte dní s mrazom. "Na krajnom juhozápade Slovenska sa dlho mrazy vôbec nevyskytovali," doplnil. Ako príklad uviedol meteorologickú stanicu v Bratislave na letisku, kde prvý mráz zaznamenali neskoro večer koncom novembra (29. 11.). "Bol to tam najneskorší začiatok výskytu mrazov v jesennej sezóne aspoň od roku 1951," podotkol SHMÚ.

Priblížil, že aj na ostatných staniciach bol výskyt prvého mrazu v tomto roku počas jesene posunutý na neskorší termín a bolo ich aj relatívne menej, ako je obvyklé v tomto ročnom období. "Rovnako ako v Bratislave na letisku mali počas tohtoročnej jesene iba dva dni s mrazom aj v Bratislave, Mlynskej doline, v Slovenskom Grobe, v Kráľovej pri Senci a v Žihárci," doplnil ústav.