Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

Meteorológovia: Tohtoročná jeseň bude patriť medzi tie najteplejšie

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Na západnom a juhozápadnom Slovensku sa v rozsiahlejších oblastiach mrazy do konca prvej dekády novembra vôbec nevyskytli, priblížili meteorológovia.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Tohtoročná jeseň bude podľa meteorológov patriť do skupiny najteplejších jesení v období vykonávania meteorologických meraní na Slovensku. Na sociálnej sieti na to upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v súvislosti s klimatickým zhodnotením minulého týždňa.

"Prejavilo sa napríklad aj v tom, že v doterajšom priebehu jesene (1. 9. - 10. 11.) bolo zaznamenaných iba málo mrazov a na západnom a juhozápadnom Slovensku sa v rozsiahlejších oblastiach mrazy do konca prvej dekády novembra vôbec nevyskytli," priblížili meteorológovia.

Viac ako tri dni s mrazom zaznamenalo SHMÚ v spomínanom období vo vyššie situovaných kotlinách stredného a východného Slovenska, ako napríklad na meteorologickej stanici v Brezne, Ružomberku, Telgárte, Gánovciach, Liptovskom Mikuláši, Poprade, Oravskom Veselom či Tatranskej Javorine. "V najvyšších vysokohorských polohách bolo takýchto dní v uvádzanom 71-dňovom období výrazne viac," spresnil ústav.