Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

SHMÚ upozorňuje na silný vietor, vydal viaceré výstrahy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

So silným vetrom treba rátať nie len na horách. Výstraha druhého stupňa pred vetrom platí najmä pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj.

Bratislava 17. januára (TASR) - Meteorológovia varujú pred silným vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal viacero výstrah pre celé Slovensko. V niektorých regiónoch platia dokonca výstrahy tretieho stupňa pred vetrom na horách. Odporúčania a upozornenia v tejto súvislosti zverejnila na sociálnej sieti aj polícia.

Výstrahy tretieho stupňa pred vetrom na horách platia najmä pre Žilinský a Banskobystrický kraj, ale aj pre regióny Prešovského kraja. SHMÚ upozorňuje, že vietor v polohách nad 1800 metrov môže miestami dosiahnuť rýchlosť 110 až 120 km/h, v nárazoch 160 až 180 km/h.

So silným vetrom treba rátať nie len na horách. Výstraha druhého stupňa pred vetrom platí najmä pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj. SHMÚ upozorňuje, že v týchto oblastiach môže vietor dosiahnuť priemernú rýchlosť až 60 km/h a v nárazoch 85 až 100 km/h.

Výstrahy prvého stupňa platia aj pre zvyšok Slovenska. SHMÚ upozorňuje okrem vetra aj na tvorbu snehových jazykov a závejov, a to najmä v Žilinskom, Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji.

Polícia v tejto súvislosti na sociálnej sieti upozorňuje aj vodičov. Radí napríklad neparkovať autá pod stromami a voliť pomalú jazdu. Okrem toho občanom odporúča pozatvárať a zaistiť okná, zabezpečiť i záhradný nábytok na balkónoch a terasách, či vyhýbať sa prechádzkam v lese a kontaktu so spadnutými elektrickými stĺpmi či drôtmi.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


SHMÚ, hasiči i polícia pripomínajú bezpečnostné opatrenia pri silnom vetre


Pohyb v lesoch a horách je pri aktuálnom počasí a výstrahách pred silným vetrom nebezpečný. Vzhľadom na poveternostné podmienky sa treba zdržiavať v bezpečných objektoch a zabezpečiť pred prípadnými škodami aj zvieratá či záhradný nábytok, autá by nemali parkovať pod stromami či stĺpmi a vodiči by mali jazdiť pomaly. Aj to patrí medzi odporúčania hasičov, záchranárov i polície v súvislosti so silným vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pripomenul aktuálne výstrahy tretieho stupňa pred vetrom na horách, ako aj na ďalšie výstrahy prvého i druhého stupňa takmer na celom Slovensku.

SHMÚ podčiarkol, že pohyb v horách je v takýchto podmienkach mimoriadne nebezpečný. "Horská záchranná služba preto výrazne neodporúča akékoľvek aktivity vo vysokohorskom teréne a ani v nižšie položených lokalitách," upozornil.

Záchranné zložky apelujú, aby sa ľudia zdržiavali v bezpečných objektoch a vyhýbali sa kontaktu so spadnutými elektrickými stĺpmi a drôtmi. Pokiaľ auto zasiahne strom či konár, radia kontaktovať tiesňovú linku. Zdôrazňujú, že sledovať poveternostnú situáciu treba z bezpečia domova a v žiadnom prípade neskúmať terén. "Majte na pamäti, že najvyššiu hodnotu má život, až potom majetok," podčiarkli.

Pred príchodom vetra odporúčajú pozatvárať a zaistiť okná a dvere, na záhrade, terase či balkóne upevniť predmety, ktoré by mohli spadnúť a ohroziť okolie (napríklad záhradný nábytok, kvetináče, náradie, sklenené a plechové predmety a podobne). Radia tiež vytvoriť pre zvieratá na dvore dočasné útočisko, pretože im môžu ublížiť predmety pohybujúce sa pod vplyvom vetra.

Polícia zas odporúča vodičom neparkovať autá na rizikových miestach, teda pod stromami, elektrickými stĺpmi a stožiarmi, či bilbordami, rovnako odporúčajú obmedziť šoférovanie, voliť pomalú jazdu. Polícia zdôrazňuje, že základom sú zimné pneumatiky. "Cit s pedálom a volantom - pri ovládaní auta je potrebné sa vyvarovať trhavého a prudkého pohybu. To by mohlo viesť k šmyku a následnej nehode. Pri jazde brzdite dlhšie a plynulo, rovnako to platí aj pri rozjazde," odporúčajú policajti.

Zdôrazňujú tiež potrebu dodržiavania odstupov a upozorňujú na dlhšiu brzdnú dráhu a riziko šmyku. Pripomínajú, že pred jazdou treba odstrániť z auta námrazu a sneh. "Nevyhnutnosťou je to, aby vodič dobre videl na cestu. Odstránením námrazy z auta zase zabránite padajúcim kusom ľadu, ktoré môžu poškodiť ostatné vozidlá," vysvetlili.