Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

Meteorológovia upozorňujú na smogovú situáciu v okolí Veľkej Idy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zároveň informujú, že v okolí Jelšavy a v okrese Dunajská Streda došlo k prekročeniu takzvaného informačného prahu pre PM10.

Bratislava 23. marca (TASR) - Meteorológovia upozorňujú na smogovú situáciu v okolí Veľkej Idy. Príčinou sú vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a z priemyselných zdrojov. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

"Vzhľadom na nepriaznivé rozptylové podmienky možno očakávať vysoké koncentrácie PM10 vo všetkých oblastiach v blízkosti, v ktorých sa nachádzajú relevantné zdroje PM10," uvádzajú meteorológovia.

Zároveň informujú, že v okolí Jelšavy a v okrese Dunajská Streda došlo k prekročeniu takzvaného informačného prahu pre PM10, nenastali však podmienky na vydanie upozornenia na smogovú situáciu.

SHMÚ pripomína, že k najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovocievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy. Preto odporúčajú, aby ľudia obmedzili pobyt a fyzickú námahu vonku a skrátili vetranie miestností.