Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Počasie

Meteorológovia upozorňujú na vietor na horách a smog v okolí Košíc

Ilustračná snímka. Foto: TASR/

Zvýšená hladina emisií môže byť zapríčinená vykurovaním pevným palivom, možným vplyvom priemyslu, dopravy a ďalšími lokálnymi zdrojmi, spresnil ústav.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Slovensko môže vo štvrtok potrápiť silný vietor na horách v strede a na severe krajiny i smog v okolí Košíc. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách platí do 17.00 h v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad a Tvrdošín. Vietor tam môže nárazovo dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 a priemernú rýchlosť 70 kilometrov za hodinu. Pre turistiku a horolezectvo to predstavuje potenciálne nebezpečenstvo. Pred silným vetrom na horách upozorňujú meteorológovia aj v najbližších dňoch.

SHMÚ taktiež upozorňuje na zvýšenú koncentráciou smogových častíc PM10 v Košiciach na uliciach Štefániková, Amurská a v obci Veľká Ida na Letnej ulici. "Zvýšená hladina emisií môže byť zapríčinená vykurovaním pevným palivom, možným vplyvom priemyslu, dopravy a ďalšími lokálnymi zdrojmi," spresnil ústav.

U citlivých osôb to môže spôsobovať dráždenie očí, nosa, hrdla, pocit tlaku na hrudi, kašeľ a bolesť hlavy. U astmatikov vyvolávať záchvaty a príznaky dráždenia dýchacích ciest a pľúc. Medzi rizikové skupiny obyvateľstva patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici, astmatici, malé deti a tehotné ženy.