Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Počasie

V decembri padlo zrážok viac, snežilo najmä na východe

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Len za minulý týždeň spadlo podľa ústavu v najviac zasiahnutých častiach východného Slovenska viac ako 70 milimetrov zrážok.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Situácia s nedostatkom zrážok sa v decembri zmenila, najviac snehu padalo na východe Slovenska. Vyšší úhrn zrážok bol aj na juhu stredného Slovenska. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Len za minulý týždeň spadlo podľa ústavu v najviac zasiahnutých častiach východného Slovenska viac ako 70 milimetrov zrážok. Týždenné úhrny zrážok vyššie ako 60 milimetrov zaregistrovali aj v rozsiahlejších oblastiach južnej polovice stredného Slovenska. Smerom na západ zrážky ubúdali.

"Predovšetkým na náveterných, južných svahoch, vo východnej časti Slovenského rudohoria napadalo, napríklad v oblasti Štósu, až okolo 40 centimetrov snehu a v horskom priestore medzi Hnilcom a Hornádom mohlo na niektorých miestach napadať ešte o niečo viac snehu," uviedol SHMÚ.

Podotkol, že v prvom zimnom mesiaci by v kontinentálnejšej klíme východného Slovenska nemali byť zrážky až tak veľmi výdatné. "Napríklad v Orechovej, na krajnom východe Slovenska, spadlo v sobotu (10. 12.) a v noci na nedeľu (11. 12.) 35,8 mm zrážok, čo tam je najvyšší denný úhrn zrážok pre mesiac december aspoň od roku 1972, čiže za viac ako posledných 50 rokov," doplnil ústav.

Stav pôdneho sucha sa od predchádzajúceho týždňa výrazne zlepšil, v povrchovej vrstve sa sucho už nikde nevyskytuje. V hlbšej vrstve ostalo výrazné sucho na juhu Podunajskej nížiny.