Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Počasie

METEOROLÓGOVIA VARUJÚ: V niektorých oblastiach môže silnejšie zafúkať

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počas celej soboty platí na horách v Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji výstraha prvého stupňa pred vetrom, ktorý môže nárazovo dosiahnuť 110 až 135 kilometrov za hodinu.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Najmä na severe stredného Slovenska môže v sobotu (1. 1.) silnejšie zafúkať. Meteorológovia tiež varujú pred vetrom na horách. Platia viaceré výstrahy. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Počas celej soboty platí na horách v Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji výstraha prvého stupňa pred vetrom, ktorý môže nárazovo dosiahnuť 110 až 135 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," priblížilo SHMÚ.

Meteorológovia tiež v sobotu upozorňujú na silnejší vietor v okresoch Kežmarok, Poprad a Liptovský Mikuláš, kde platí od 2.00 h do 18.00 h výstraha prvého stupňa. SHMÚ upozorňuje, že vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Naďalej platia aj výstrahy pred vetrom na horách počas noci z piatka na sobotu. Pre okresy Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín platí výstraha druhého stupňa. Výstraha prvého stupňa platí v Dolnom Kubíne, Martine, Námestove, Ružomberku, Žiline a Banskej Bystrici.