Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Počasie

SHMÚ: V noci treba počítať s poľadovicou, od rána s vetrom i závejmi

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Poľadovica sa môže podľa meteorológov tvoriť v noci od 3.00 h v Banskobystrickom, Trenčianskom a Žilinskom kraji, kde platí výstraha prvého stupňa.

Bratislava 22. februára (TASR) - V noci z utorka na stredu (23. 2.) sa môže na niektorých miestach tvoriť poľadovica. Od rána treba dať pozor na vietor i snehové jazyky a záveje. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozorňuje na webe.

Poľadovica sa môže podľa meteorológov tvoriť v noci od 3.00 h v Banskobystrickom, Trenčianskom a Žilinskom kraji, kde platí výstraha prvého stupňa.

Od stredy rána treba až do večera na väčšine územia počítať s vetrom. Výstraha prvého stupňa platí v Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom, Trnavskom kraji, ako aj v okresoch Kežmarok a Poprad. Podľa meteorológov môže vietor nárazovo dosiahnuť rýchlosť 65 až 75 kilometrov za hodinu.

V Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji bude veterno aj na horách. V polohách nad 1800 metrov nad morom SHMÚ upozorňuje na vietor s rýchlosťou 110 až 125 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia zároveň počas stredy varujú pred tvorbou snehových jazykov a závejov, najmä na horských priechodoch. V tejto súvislosti vydali výstrahu pre Banskobystrický, Trenčiansky, Prešovský a Žilinský kraj.

SHMÚ upozorňuje aj na riziko vzniku povodne z topiaceho sa snehu a dažďa v okrese Michalovce, kde pre tento jav platí 2. stupeň hydrologickej výstrahy. "Vzhľadom na spadnuté zrážky a vzostup vodných stavov na ukrajinskej časti bude na tokoch aj naďalej pretrvávať povodňové nebezpečenstvo. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný," uviedli meteorológovia.