Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

V okrese Čadca platí druhý stupeň pred povodňou z trvalého dažďa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí pre celé východné Slovensko a pre niektoré okresy v Banskobystrickom a Žilinskom kraji.

Bratislava 19. augusta (TASR) – V okrese Čadca platí v stredu popoludní hydrologická výstraha druhého stupňa pred povodňou z trvalého dažďa. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

"Vzhľadom na už spadnuté a očakávané trvalé zrážky predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, najmä na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," uviedli meteorológovia. Hydrologická výstraha prvého stupňa pred prívalovou povodňou platí pre okresy najmä na severe a východe Slovenska.

Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí pre celé východné Slovensko a pre niektoré okresy v Banskobystrickom a Žilinskom kraji. "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé avšak intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu," tvrdí SHMÚ. Výstraha platí do 18.00 h.