Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

SHMÚ: V okresoch na západnom a južnom Slovensku hrozia v noci búrky

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Výstrahy prvého stupňa pred búrkami platia v niektorých okresoch v Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji od utorka 22.00 h do stredy 6.00 h.

Bratislava 24. mája (TASR) – V okresoch na západnom a južnom Slovensku hrozia od utorkovej noci do stredy (25. 5.) rána búrky. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Výstrahy prvého stupňa pred búrkami platia v niektorých okresoch v Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji od utorka 22.00 h do stredy 6.00 h. V týchto okresoch je malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 40 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

"Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov)," uviedli meteorológovia. Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov). Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú podľa slov SHMÚ riziko pre ľudské zdravie. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu.