Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

SHMÚ: V sobotu platia výstrahy pred búrkami a prívalovými povodňami

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Intenzívny dážď môže vyvolať rozvodnenie najmä malých tokov.

Bratislava 10. júna (TASR) – Na celom území Slovenska platia počas soboty výstrahy prvého stupňa pred búrkami. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

V jednotlivých okresoch na celom území krajiny je zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok, intenzívnych prehánok alebo dažďa. Podľa slov meteorológov sa očakávajú zrážky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, a pri búrkach aj s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. "Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie," poznamenali zo SHMÚ. Výstrahy pred búrkami platia do polnoci 11. júna.

V okresoch Levice – západ, Banská Štiavnica, Veľký Krtíš, Krupina, Lučenec a Levice – východ platí druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred prívalovými povodňami. "Vzhľadom na predpokladané prívalové zrážky pri ojedinelých búrkach počas soboty a nasýtenosť povodí predpokladáme na tokoch prechodný výrazný vzostup vodných hladín," poznamenal SHMÚ.

Intenzívny dážď môže vyvolať rozvodnenie najmä malých tokov. "Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov (stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov, podmytie cestnej komunikácie)," informovali meteorológovia. Výstrahy platia do večera do 19.00 h.