Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

Meteorológovia varujú pred mrazom vo vegetačnom období

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Prízemný mráz predstavuje ohrozenie pre vegetáciu nižšieho vzrastu, upozornili meteorológovia.

Bratislava 28. mája (TASR) – Meteorológovia varujú pred nedeľným (29. 5.) mrazom vo vegetačnom období, ktorý sa môže vyskytnúť na väčšine územia. Výnimkou sú len niektoré okresy na západnom Slovensku a zopár okresov v Košickom kraji. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa platí od nedele 0.00 h do 6.00 h. Vo výške dva metre nad povrchom sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu od nula do maximálne mínus troch stupňov Celzia.

"Prízemný mráz predstavuje ohrozenie pre vegetáciu nižšieho vzrastu," upozornili meteorológovia.

SHMÚ na sociálnej sieti priblížil, že vo večerných hodinách bude vietor slabnúť a kopovitá oblačnosť sa bude rozpadať a zanikať. Najmä na začiatku noci na nedeľu by tak mala byť oblačnosť väčšinou zmenšená. "Vietor postupne úplne zoslabne a v chladnejšom vzduchu tak aj napriek krátkej noci teplota vzduchu výrazne klesne," varujú meteorológovia.

V dolinách a kotlinách bude podľa nich minimum na viacerých miestach od plus štyri do mínus jeden stupeň Celzia. Slabý mráz na úrovni dvoch metrov nad povrchom očakávajú len ojedinele. "Minimum okolo plus tri stupne Celzia môže byť aj mimo dolín a kotlín, pričom najvyššia pravdepodobnosť je na Záhorí alebo v okrese Levice," spresnil SHMÚ s tým, že tu však môže pribudnúť oblačnosť a zabrániť poklesu teploty. Miestami meteorológovia očakávajú prízemný mráz a ojedinele sa podľa nich nedá vylúčiť ani v nížinách.