Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Počasie

VÝSTRAHY NA STREDU: SHMÚ varuje pred silným vetrom i poľadovicou

Ilustračná snímka. Foto: TASR Kristína Mayerová

Poľadovica sa v stredu ráno môže tvoriť v Žilinskom, Banskobystrickom, Trenčianskom a Nitrianskom kraji.

Bratislava 23. februára (TASR) - Miestami pred silným vetrom, hmlou, poľadovicou a v okrese Michalovce aj pred hrozbou povodne varujú v stredu meteorológovia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy 1. stupňa, v prípade rizika povodne z topiaceho sa snehu a dažďa v okrese Michalovce platí výstraha 2. stupňa.

Silný vietor môže v stredu fúkať na väčšine západného Slovenska a v okresoch Poprad a Kežmarok. V Bratislavskom, Trnavskom, Trenčianskom, Nitrianskom a v časti Prešovského kraja očakávajú meteorológovia vietor, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 65 - 75, v okresoch pod Tatrami až do 85 kilometrov za hodinu.

SHMÚ očakáva aj silný vietor na horách v okresoch Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. V polohách nad 1800 metrov nad morom môže vietor dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 125 kilometrov za hodinu. Predstavuje to potenciálne nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Poľadovica sa v stredu ráno môže tvoriť v Žilinskom, Banskobystrickom, Trenčianskom a Nitrianskom kraji. Hmla s dohľadnosťou 50 až 200 metrov sa môže vyskytovať v Bratislavskom a Žilinskom kraji. Meteorológovia varujú aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov najmä na horských priechodoch v Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Trenčianskom kraji.

SHMÚ v prípade hrozby povodne v okrese Michalovce informuje, že vzhľadom na spadnuté zrážky a vzostup vodných stavov na Ukrajine bude na tokoch aj naďalej pretrvávať povodňové nebezpečenstvo. Vývoj hydrologickej situácie budú hydrológovia priebežne aktualizovať.