Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

HROMY, BLESKY, POVODNE: Meteorológovia varujú pred silnými búrkami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výstrahy druhého stupňa pred povodňami už platia vo viacerých okresoch.

Bratislava 16. júna (TASR) - Vo väčšine krajov Slovenska platí výstraha 2. stupňa pred búrkami. Na severe platia tiež výstrahy pred prívalovými povodňami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe.

Výstrahy druhého stupňa platia do 19.00 h vo všetkých krajoch okrem Košického a Prešovského. Búrky môžu byť podľa meteorológov spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov zrážok za polhodinu, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami.

"Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb. Je potrebné venovať zvýšenú pozornosť informáciám o meteorologickej situácii, sprievodných javoch a sledovať pokyny krízových zložiek," varuje SHMÚ. Upozorňuje tiež, že búrky môžu vyvolať vzostup vodných hladín, spôsobiť škody na vegetácii, lesoch, na budovách či elektrickom vedení.

Druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred prívalovou povodňou platí pre Čadcu predbežne do 20.00 h. Výstraha prvého stupňa je vydaná pre Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Trenčín, Ilavu, Púchov, Považskú Bystricu a Bytču.

Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí do 21.00 h pre územie západného a stredného Slovenska, od 19.00 h sa rozšíri na územie Košického a Prešovského kraja, kde je potrebné rovnako ako v Banskobystrickom kraji s búrkami rátať až do polnoci. "Búrky môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 20 až 30 milimetrov zrážok za 30 minút a nárazy vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu, pri búrkach môžu takisto padať krúpy," informujú meteorológovia.


Výstrahy druhého stupňa pred povodňami už platia vo viacerých okresoch



Výstrahy druhého stupňa pred prívalovými povodňami už platia vo viacerých okresoch, najmä na severozápade Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe.

Druhý stupeň výstrahy pred povodňami platí pre okresy Skalica, Senica, Myjava, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Topoľčany. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," informuje SHMÚ.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Výstrahy prvého stupňa pred povodňami platia v Čadci, Kysuckom Novom Meste, Námestove, Tvrdošíne, Dolnom Kubíne, Žiline a Martine. Rovnako v Ilave, Púchove, Považskej Bystrici a Bytči.

SHMÚ naďalej varuje pred silnými búrkami na celom Slovensku. V Bratislavskom, Trenčianskom a Trnavskom kraji platí aktuálne výstraha druhého stupňa. V ostatných krajoch je vydaná výstraha prvého stupňa. V tejto súvislosti meteorológovia varujú pred intenzívnym dažďom, nárazovým vetrom a krúpami, ktoré môžu spôsobiť škody rôzneho rozsahu.


Škody po daždi pomohli obyvateľom obce Zákopčie odstraňovať dobrovoľní hasiči

V kysuckej obci Zákopčie zatopil vybrežený potok záhrady, pivnice a poškodil cesty. Podľa starostu Jána Slanináka obyvateľom pomohli dobrovoľní hasiči zo Zákopčia, Staškova, Rakovej, Čadce a situácia v obci je už pokojnejšia.

Doplnil, že priepusty pomáhali čistiť súkromníci s bagrami. "Upratujeme cesty, ľuďom pomáhame vyčerpávať zatopené pivnice a každý si upratuje záhradu," uviedol Slaninák.