Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

Hrozia prívalové povodne a silné búrky: Platia výstrahy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Meteorológovia v tejto súvislosti radia verejnosti venovať zvýšenú pozornosť informáciám o meteorologickej situácii, sprievodných javoch a tiež sledovať pokyny krízových zložiek.

Bratislava 23. mája (TASR) - Vo viacerých okresoch hrozia prívalové povodne a silné búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého a druhého stupňa, o ktorých informuje na svojom webe.

V okresoch Trnava, Senica, Myjava, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Brezno, Lučenec, Detva, Poltár, Rimavská Sobota a Revúca vydali meteorológovia výstrahy pred prívalovou povodňou druhého stupňa. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," upozornili.

Intenzívny dážď môže podľa SHMÚ vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie najmä malých tokov. "Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov, ako napríklad stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov, podmytie cestnej komunikácie," priblížil SHMÚ.

Prvostupňové výstrahy pred prívalovou povodňou platia pre okresy Rožňava, Košice-okolie - Bodva, Gelnica, Ilava, Púchov Považská Bystrica, Bytča, Žilina - Rajčanka, Žilina - sever, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Liptovský Mikuláš. Vývoj hydrologickej situácie budú meteorológovia priebežne aktualizovať.

Zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom sa týka celého Slovenska, okrem krajného východu. Výstrahy druhého stupňa platia pre takmer celý Bratislavský a Trnavský kraj a tiež okresy Myjava, Nové Mesto nad Váhom a Trenčín. Meteorológovia tam hovoria o malej pravdepodobnosti výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 40 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra 70 až 90 kilometrov za hodinu a s krúpami.

"Výskyt sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká," upozornili a doplnili, že predstavujú rovnako veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie.

Meteorológovia v tejto súvislosti radia verejnosti venovať zvýšenú pozornosť informáciám o meteorologickej situácii, sprievodných javoch a tiež sledovať pokyny krízových zložiek.
Na snímke krúpy počas silnej búrky v Bratislave v utorok 23. mája 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

SHMÚ varuje pred povodňami aj v Bratislave, platia tam výstrahy 2. stupňa

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred prívalovými povodňami aj v Bratislave. O výstrahách druhého stupňa informuje na svojom webe.

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," upozornili meteorológovia. Poukázali, že môže dôjsť k stekaniu vody zo svahov, zosuvu svahov, bahnotoku s kamením, zatopeniu pivníc, suterénov, podchodov a podjazdov a podmytiu cestnej komunikácie.

Výstrahy druhého stupňa platia tiež v okresoch Trnava, Senica, Myjava, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Čadca, Kysucké Nové Mesto a Brezno.

Prvostupňové výstrahy pred prívalovou povodňou platia pre okresy Košice-okolie - Bodva, Gelnica, Ilava, Púchov Považská Bystrica, Bytča, Žilina - Rajčanka, Žilina - sever, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Liptovský Mikuláš. Vývoj hydrologickej situácie budú meteorológovia priebežne aktualizovať.
Na snímke osobné auto jazdí po ceste plnej vody počas lejaku v Pezinku v utorok 23. mája 2023.
Foto: TASR - Michal Svítok

V Bratislave sa pre krupobitie tvoria na viacerých miestach kolóny

V Bratislave sa pre krupobitie tvoria na viacerých miestach kolóny. Na sociálnej sieti o tom informuje Zelená vlna RTVS.

"Na všetkých hlavných ťahoch počítajte so zdržaním, pozor na dobrzďovanie do kolón a nezabúdajte na správne svietenie," poradili. Zelená vlna zároveň upozornila, že na križovatke Košická a Prístavná nefungujú semafory, vznikajú tu kolízne situácie a vytvárajú sa aj kolóny.

So zdržaním pre nehodu by mali vodiči rátať aj na vjazde do Rovinky z Bratislavy.

Zelená vlna zároveň upozorňuje, že na Nábreží za River Parkom smerom na Most SNP spadol strom na auto. Blokovaný je jeden pruh, treba rátať aj so zdržaním.

Silná búrka spôsobila v obci Kokava nad Rimavicou povodeň

Silná búrka v obci Kokava nad Rimavicou v Poltárskom okrese spôsobila v utorok popoludní povodeň. TASR to potvrdil starosta obce Ján Chromek s tým, že zranenia obyvateľov ani úmrtia však zatiaľ neevidujú.

Pripomenul, že voda je vyliata na ceste, najhoršia situácia je podľa jeho slov v miestnych častiach Kyseľovo a Vlkovo. "Je to najhoršia povodeň po tej, ktorá bola v roku 2011," povedal. Objasnil, že o škodách bude vedieť informovať neskôr.

Ako ďalej uviedol, na mieste sú aj dobrovoľní hasiči. Samospráva svojich občanov vyzýva, aby v súvislosti s mimoriadnou udalosťou v Kokave nad Rimavicou vzniknuté škody nahlásili na obecnom úrade.

Meteorológovia očakávajú v utorok na Slovensku intenzívne prehánky a búrky. Výstraha 2. stupňa pred búrkami aktuálne platí v okresoch Brezno, Detva, Poltár, Rimavská Sobota, Revúca a Lučenec.

V okrese Senica je zaplavená cesta a dom, silná búrka je aj v Trnave

Z dôvodu búrky sú zaplavené niektoré úseky cesty II/500 Senica - Kunov, ale aj v okolí obce Sobotište. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave na sociálnej sieti.

V mestskej časti Senice Kunov je nahlásený aj vytopený rodinný dom. "Na miestach pomáhajú dobrovoľní hasiči. Upozorňujeme vodičov, že husté blato nahlásili vodiči aj na hlavnom ťahu cesty I/51 z Trstína na obec Boleráz," uviedla polícia.

Búrka je momentálne aj v Trnave. "Zároveň odporúčame zvýšiť opatrnosť na cestách, dodržiavať dostatočné odstupy medzi vozidlami a rýchlosť jazdy prispôsobiť aktuálnym poveternostným podmienkam," apeluje polícia.
Na snímke osobné autá jazdia po ceste, kde voda nestíha odtekať po silnej búrke v bratislavskej mestskej časti Ružinov v utorok 23. mája 2023.
Foto: TASR - Pavol Zachar

V Bratislave došlo k čiastočnému zaplaveniu cestných komunikácií

V Bratislave došlo k čiastočnému zaplaveniu cestných komunikácií a následnej tvorbe kolón. V súvislosti s aktuálnymi poveternostnými podmienkami o tom TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Silvia Šimková.

"Vyzývame vodičov, ak je to možné, aby počkali s presunom motorovými vozidlami do doby poklesu vody na cestných komunikáciách," uviedla. Polícia vodičov taktiež upozorňuje, aby zvýšili opatrnosť, znížili rýchlosť jazdy a dbali na bezpečnosť v cestnej premávke.

SHMÚ: Výstrahy pred povodňami platia pre okresy na západnom a strednom Slovensku

Výstrahy prvého a druhého stupňa pred povodňami platia pre viaceré okresy na západnom a strednom Slovensku. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Hydrologická výstraha druhého stupňa platí pre celé Záhorie - krajný západ okrem Skalice, Dolný a Horný Hron a okresy Bratislava, Komárno, Trnava, Pezinok, Piešťany, Nové Zámky - sever, Prievidza, Veľký Krtíš, Krupina, Levice - východ a Rimavská Sobota.

Prvostupňové výstrahy pred prívalovou povodňou platia pre celé Stredné a Horné Považie, Liptov, Kysuce a okresy Hlohovec, Galanta, Šaľa, Senec, Dunajská Streda, Nové Zámky - juh, Dolný Kubín, Nitra, Zlaté Moravce, Topoľčany a Partizánske.

Vývoj hydrologickej situácie budú meteorológovia priebežne aktualizovať.

Zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom trvá do 23.00 h v celom Banskobystrickom a Nitrianskom kraji, vo viacerých okresoch v Žilinskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji a v okrese Rožňava.