Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Počasie

V piatok sa môžu vyskytnúť búrky, platia výstrahy

Ilustarčná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Intenzívny dážď môže podľa meteorológov vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov.

Bratislava 25. mája (TASR) - Vo viacerých okresoch najmä na južnom a strednom Slovensku sa v piatok (26. 5.) môžu vyskytnúť búrky. Varuje pred nimi Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého stupňa.

Výstrahy platia v čase od piatkovej 11.00 do 19.00 h. V niektorých okresoch Banskobystrického, Košického, Nitrianskeho, Prešovského a Žilinského kraja je zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 - 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Intenzívny dážď môže podľa meteorológov vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov). "Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov). Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie," uviedol SHMÚ.

Krúpy môžu poškodiť vegetáciu. Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže podľa SHMÚ prechodne obmedziť cestnú premávku.