Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Počasie

SHMÚ vydal 2. stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od polnoci je v niektorých okresoch Bratislavského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja vydaná výstraha druhého stupňa pred búrkami.

Bratislava 22. augusta (TASR) – Slovenský hydrometeorologický ústav vydal hydrologické výstrahy druhého stupňa pred prívalovou povodňou pre okresy na západnom Slovensko a v lokalite hornej Nitry. Tie platia od polnoci 23. augusta až do odvolania.

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," uviedli meteorológovia.

Zároveň vydali aj hydrologické výstrahy prvého stupňa pred prívalovými povodňami. Tie platia najmä na Liptove, Považí, Kysuciach, Orave, dolnej Nitre a na juhozápadnom Slovensku. Vývoj hydrologickej situácie budú meteorológovia priebežne aktualizovať.

Meteorológovia vydali aj výstrahy pred búrkami. Výstraha prvého stupňa platí na celom západnom a časti stredného Slovenska od 22.00 h. Od polnoci je v niektorých okresoch Bratislavského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja vydaná výstraha druhého stupňa pred búrkami.

„S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 - 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu," uviedli meteorológovia. Na zvyšku územia, okrem troch okresov na východnom Slovensku, platí výstraha prvého stupňa pred búrkami.