Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Počasie

ROZFÚKA SA: Meteorológovia varujú pred silným vetrom i závejmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Varovanie prvého stupňa pred vetrom je vydané pre Bratislavský, Trenčiansky, Košický, Nitriansky, Trnavský a Prešovský kraj.

Bratislava 7. februára (TASR) - Počas poobedia sa v niektorých lokalitách Slovenska môže vyskytnúť silný vietor či tvorba snehových jazykov a závejov. Meteorológovia preto vydali viaceré výstrahy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojej stránke.

Výstraha druhého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi platí až do noci pre Banskobystrický, Žilinský a Prešovský kraj. "Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerný a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," varujú meteorológovia. Prvý stupeň výstrahy platí pre Trenčiansky kraj.

Varovanie prvého stupňa pred vetrom je vydané pre Bratislavský, Trenčiansky, Košický, Nitriansky, Trnavský a Prešovský kraj. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Varovanie platí až do utorka (8. 2.) rána.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách je vydaná pre Banskobystrický, Žilinský a Prešovský kraj. Vietor nad pásmom lesa môže dosiahnuť rýchlosť v nárazoch 110 až 135 kilometrov za hodinu.

Varovanie prvého stupňa pred snežením meteorológovia zároveň vydali pre Prešovský a Žilinský kraj. Očakáva sa výskyt sneženia, pri ktorom spadne desať až 20 centimetrov nového snehu. Varovanie platí až do utorka rána.