Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

Búrky hrozia takmer na celom území Slovenska, platia výstrahy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Intenzívny dážď môže podľa meteorológov vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov.

Bratislava 8. júna (TASR) - Výstrahy pred búrkami vydali okrem krajného východu pre celé územie Slovenskej republiky. Výstrahy prvého stupňa predbežne platia v stredu do 21.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Búrky môžu byť sprevádzané prudkým lejakom, krúpami a nárazmi vetra od 65 do 85 kilometrov za hodinu. "Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie," priblížili meteorológovia.

Intenzívny dážď môže podľa nich vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. "Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch," spresnili s tým, že poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu.

Výstraha neplatí v okresoch Michalovce, Sobrance, Trebišov, Humenné, Medzilaborce, Snina, Stropkov, Svidník a Vranov nad Topľou.