Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Počasie

POZOR: Výstrahy pred hmlou platia na celom Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pre okres Michalovce vydali meteorológovia aj hydrologickú výstrahu prvého stupňa.

Bratislava 1. januára (TASR) - Výstrahy pred hmlou platia od nedeľného večera až do pondelka (2. 1.) do 10.00 h na celom území Slovenska. Ojedinele sa očakáva výskyt hmiel s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webovej stránke.

Pre okres Michalovce vydali meteorológovia aj hydrologickú výstrahu prvého stupňa.

V Jelšave a okolí v okrese Revúca naďalej platí upozornenie na vznik smogovej situácie pre častice PM10. Príčinami sú vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom, ako aj nepriaznivé rozptylové podmienky v dôsledku polohy v horskej doline.

"K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovocievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy," varuje SHMÚ. Radí preto obmedziť pobyt aj fyzické aktivity vonku a rovnako i skrátiť vetranie obytných miestností.

Meteorológovia upozorňujú tiež, že v dôsledku masívneho používania zábavnej pyrotechniky sa zvýšila koncentrácia častíc PM10 v Ružomberku, Liptovskom Mikuláši a Plášťovciach. "Nenastali však podmienky na vydanie upozornenia na smogovú situáciu," priblížili.