Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

Meteorológovia vystríhajú pred búrkami na celom území Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Výstrahy pred vysokými teplotami platia pre okresy Trebišov, Michalovce a Sobrance. Teplota sa tam môže vyšplhať miestami na 35 stupňov Celzia.

Bratislava 5. júla (TASR) - Tri okresy Košického kraja môžu v utorok popoludní potrápiť vysoké teploty. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy druhého stupňa. Na celom Slovensku zároveň platia výstrahy prvého stupňa pred búrkami. V okrese Skalica hrozí prívalová povodeň.

Výstrahy pred vysokými teplotami platia pre okresy Trebišov, Michalovce a Sobrance. Teplota sa tam môže vyšplhať miestami na 35 stupňov Celzia. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," pripomínajú meteorológovia.

Na celom Slovensku zároveň platia výstrahy prvého stupňa pred búrkami. Podľa meteorológov je však malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. Pripomínajú však, že intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch, padajúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie.

Pre okres Skalica bol vyhlásený druhý stupeň hydrologickej výstrahy. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," konštatuje SHMÚ.