Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Počasie

V sobotu na viacerých miestach vyskočili teploty na rekordné hodnoty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Teplota vystúpila najvyššie v Banskobystrickom kraji a na dolnom Spiši, kde bolo lokálne až okolo 15 stupňov Celzia, zhodnotili odborníci.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Meteorológovia v sobotu zaznamenali rekordné maximálne denné teploty. Namerali ich v staniciach Lučenec-Boľkovce (takmer 17 stupňov Celzia), Dudince (15 stupňov Celzia), Spišské Vlachy (takmer 15 stupňov Celzia) a Banská Bystrica (14 stupňov Celzia). Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

"V lokalitách so slnečným počasím a slabším vetrom sme dnes zaznamenali veľmi vysoké hodnoty teploty vzduchu vzhľadom na ročnú dobu. Teplota vystúpila najvyššie v Banskobystrickom kraji a na dolnom Spiši, kde bolo lokálne až okolo 15 stupňov Celzia," zhodnotili odborníci.

Naopak, najchladnejšie počasie bolo v Above a na Turniansku, kde pri hmle a nízkej oblačnosti teplota vystúpila približne len na päť stupňov Celzia. "Nízka oblačnosť pretrvávala aj na krajnom západe a severozápade, na západe a severe bolo miestami aj veterno," priblížil SHMÚ. Vietor a nízka oblačnosť boli podľa ústavu hlavnou príčinou netypického rozloženia teploty vzduchu.