Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Počasie

Minimálna teplota vzduchu v júni klesla aj pod bod mrazu

Na ilustračnej snímke zamrznutý kvet počas studeného rána. Foto: TASR/AP

V júni to už nie je úplne štandardný stav a to predovšetkým preto, že to nebola iba záležitosť jednej noci a jedného dňa, ale tento stav trval viac dní, uviedli meteorológovia.

Bratislava 8. júna (TASR) - Na úplnom konci mája a v doterajšom priebehu júna boli zaznamenané výrazné rozdiely medzi maximálnou a minimálnou dennou teplotou vzduchu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

„Ak by sa to stalo v apríli, nebolo by to nič výnimočné, ale v júni to už nie je úplne štandardný stav a to predovšetkým preto, že to nebola iba záležitosť jednej noci a jedného dňa, ale tento stav trval viac dní,“ spresnili meteorológovia. Uviedli, že napríklad v utorok (1. 6.) bola na letisku v Kuchyni (okres Malacky) minimálna teplota vzduchu 2,3 stupňa Celzia, pričom popoludní dosiahla maximálna denná teplota vzduchu 21,5 stupňa Celzia.

„Nezanedbateľná je aj skutočnosť, že v období od 30. mája do 4. júna sa každý deň aspoň niekde na Slovensku ešte stále vyskytol prízemný mráz a v časti z týchto dní aj mimo chladnejších regiónov Slovenska,“ doplnili. Teplota pod bodom mrazu bola na letisku v Kuchyni, Dolnom Hričove, Košiciach, Prešove či Kamenici nad Cirochou.

Čo sa týka stavu pôdnej vlahy, začínajúce sucho sa už objavilo na severe stredného Slovenska a krajnom východe. V povrchovej vrstve je podľa SHMÚ lokálne mierne sucho na Orave a v oblasti Nízkych Tatier. „Relatívne nasýtenie je najnižšie 20 až 30 percent ojedinele na Záhorí. V povrchovej vrstve je nasýtenie na Záhorí lokálne 10 až 20 percent,“ dodali. Deficit pôdnej vlahy do mínus 20 milimetrov je na 16,5 percenta celkovej plochy. Naopak, na Podunajskej nížine je ojedinele nadbytok vlahy až 60 milimetrov.

Monitoring meteorologického sucha indikuje, že na území Slovenska prevažujú normálne vlahové podmienky. „Podľa indexu SPEI je mierne vlhko v Dudinciach, Jaslovských Bohuniciach, Trenčíne a v Žiline. Podľa indexu SPI je mierne vlhko v Kuchyni, Mochovciach, Topoľčanoch, Trenčíne, Žiline a Čadci,“ dodali s tým, že deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Rimavskej Sobote (približne mínus 75 milimetrov). Približne mínus 50 milimetrov je deficit zrážok aj vo Švedlári (okres Gelnica) a Orechovej (okres Sobrance).