Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Počasie

SHMÚ:Súvislá snehová pokrývka je aktuálne vo výške 900 až 1000 m n. m.

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Ráno dosahovala výška snehu na meteorologickej stanici v Lome nad Rimavicou desať centimetrov, v Liesku päť, v Oravskej Lesnej štyri, v Telgárte jeden a na stanici Štrbské Pleso 12 centimetrov.

Bratislava 11. januára (TASR) - Súvislá snehová pokrývka sa na území Slovenska aktuálne vyskytuje vo výške približne od 900 až 1000 metrov nad morom. Silný vietor však spôsobuje, že sneh je nerovnomerne rozložený, čo má za následok zvýšené lavínové nebezpečenstvo predovšetkým v oblasti Tatier. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

"Po snežení z pondelka a utorka možno konštatovať, že súvislá snehová pokrývka sa na našom území aktuálne vyskytuje od približne 900 - 1000 metrov nad morom. Pod touto úrovňou sa snehová pokrývka udržuje len zriedka, prípadne je nesúvislá," uviedli meteorológovia. Výška nového snehu z posledného sneženia je v týchto polohách zväčša v intervale medzi desiatimi až 25 centimetrami, pod ním sa nachádza tvrdý podklad.

Na to, že aktuálne by sme mali prežívať obdobie "hlbokej" zimy, je snehu na našom území veľmi málo, a to aj v horských polohách. "Zásoby vody viazanej v snehovej pokrývke klesli po dlhotrvajúcom a prechodne aj extrémnom oteplení vo všetkých povodiach na minimum," dodal SHMÚ.

V stredu ráno dosahovala výška snehu na meteorologickej stanici v Lome nad Rimavicou desať centimetrov, v Liesku päť, v Oravskej Lesnej štyri, v Telgárte jeden a na stanici Štrbské Pleso 12 centimetrov. Z vysokohorských staníc je na Chopku 108 centimetrov a na Lomnickom štíte 114 centimetrov.