Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Počasie

Silné búrky si v Austrálii vyžiadali obeť,174.000 domácností nemá prúd

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Polícia v štáte Viktória uviedla, že obeťou je 50-ročný farmár, ktorý zahynul pri prácach na streche po tom, ako ho zasiahli lietajúce trosky.

Melbourne 14. februára (TASR) - Silné búrky, ktoré sprevádzal prívalový dážď a nárazový vietor s rýchlosťou vyše 150 kilometrov za hodinu, si v austrálskom štáte Viktória vyžiadali jednu obeť. Približne 174.000 domácností je zároveň stále bez elektriny, informovali v stredu miestne úrady. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Polícia v štáte Viktória uviedla, že obeťou je 50-ročný farmár, ktorý zahynul pri prácach na streche po tom, ako ho zasiahli lietajúce trosky. Podľa správ médií a záberov zdieľaných na sociálnych sieťach strhával silný vietor strechy a vyvracal stromy aj elektrické stĺpy.

Silný vietor strhol prenosové veže, v dôsledku čoho došlo k odstávke uhoľnej elektrárne Loy Yang A, najväčšieho výrobcu energie vo Viktórii. V čase najsilnejšej búrky nemalo elektrinu vyše 530.000 domácností a podnikov.

"Vzhľadom na rozsah škôd môže trvať niekoľko dní, ak nie týždňov, kým sa obnovia dodávky elektriny všetkým zasiahnutým," uviedol austrálsky prevádzkovateľ na trhu s elektrickou energiou.

"Išlo o jednu z najväčších odstávok v dejinách štátu," povedala ministerka štátu Viktória pre energetiku Lily D'Ambrosiová.

Blesky zároveň spôsobili požiare, najmä v regióne Pomonal, kde zhorelo niekoľko obytných domov, spresnili tamojší hasiči. Správa v melbournskom denníku The Age hovorí o približne 20 zničených domoch.

Úrady vo Viktórii dodali, že v súčasnosti zisťujú úplný rozsah škôd, keďže sa počasie upokojilo a v celom štáte znížili stupeň výstrah.