Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Počasie

Silné búrky vo Vietname si vyžiadali 18 obetí

Záchranári sa plavia na loďke po rozbúrenej rieke smerom k zaplavenej oblasti vo vietnamskej provincii Quang Tri 12. októbra 2020. Najmenej 18 ľudí zahynulo vo Vietname dôsledkom tropických depresií, ktoré od utorka minulého týždňa sužujú najmä strednú časť krajiny. Štrnásť osôb je nezvestných a úrady varujú pred ďalšou búrkou. Foto: TASR/AP

Miestne úrady z rizikových oblastí evakuovali takmer 50.000 ľudí.

Hanoj 12. októbra (TASR) - Najmenej 18 ľudí zahynulo vo Vietname dôsledkom tropických depresií, ktoré od utorka minulého týždňa sužujú najmä strednú časť krajiny. Štrnásť osôb je nezvestných a úrady varujú pred ďalšou búrkou. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Vietnamský ústredný výbor pre zvládanie prírodných katastrof eviduje, že 15 úmrtí a desať nezvestných je z pobrežných oblastí v strede krajiny. Rozbúrené more potopilo osem lodí a usmrtili troch ľudí, pričom štyria sú nezvestní.

áchranári sa plavia na loďke po zaplavenej dedine vo vietnamskej provincii Quang Tri 12. októbra 2020. Najmenej 18 ľudí zahynulo vo Vietname dôsledkom tropických depresií, ktoré od utorka minulého týždňa sužujú najmä strednú časť krajiny. Štrnásť osôb je nezvestných a úrady varujú pred ďalšou búrkou.
Foto: TASR/AP


Miestne úrady z rizikových oblastí evakuovali takmer 50.000 ľudí. Populárne turistické mesto Hoi An je úplne zaplavené. Stredný Vietnam sužujú silné prehánky; v niektorých oblastiach napršalo za ostatný týždeň až 1200 milimetrov dažďa, uvádza tamojší hydrometeorolgický ústav.

Prívalové dažde zaplavili dovedna viac ako 26.000 domov a 70 škôl. Rozsiahle potopy zničili 382 domov a poškodili ďalších 110.000.

Vietnamu hrozia v najbližších dňoch ďalšie záplavy a zosuny pôdy. Krajinu má totiž zasiahnuť ďalšia tropická tlaková níž, ktorá môže prerásť do tropickej búrky, varujú tamojšie úrady.