Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Počasie

Silné dažde a záplavy: Na severe Indie zahynulo najmenej 15 ľudí

Osoba počas silného lejaku v Naí Dillí v Indii v nedeľu 9. júla 2023. Foto: TASR/AP

V Naí Dillí boli zatvorené školy, pretože celé hlavné mesto bolo počas uplynulého víkendu zaplavené.

Naí Dillí 10. júla (TASR) - Najmenej 15 ľudí zahynulo za tri dni na severe Indie, kde silné dažde spôsobili rozsiahle záplavy. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy stanice BBC News.

V himalájskom štáte Himáčalpradéš zosuvy pôdy a lokálne prívalové povodne poškodili domy a ochromili život. Podobná situácia panovala aj v susednom štáte Uttarákhand, kde hladiny viacerých riek prekročili hranicu ohrozenia.

V Naí Dillí boli zatvorené školy, pretože celé hlavné mesto bolo počas uplynulého víkendu zaplavené.

Situácia bola alarmujúca najmä v niektorých častiach mesta, kde obyvatelia zostali uviaznutí, keďže voda sa valila z upchatej kanalizácie a zaplavených ciest. Mnohí sa museli predierať záplavami alebo stráviť mnoho hodín v kolabujúcej doprave.

Viacerí obyvatelia Naí Dillí na sociálnych sieťach vyjadrili frustráciu z toho, že metropola krajiny nedokázalo odolať trojdňovým dažďom.

Svedkami silných zrážok bolo v uplynulých dňoch tiež niekoľko štátov na severovýchode Indie vrátane Ásamu a Nágálandu. V Ásame záplavy vyhnali z domovov tisíce ľudí.

Indický meteorologický úrad (IMD) medzitým varoval, že v severných oblastiach krajiny sa očakávajú ďalšie silné dažde.

India pravidelne zažíva rozsiahle záplavy počas monzúnového obdobia, ktoré trvá od júna do septembra. Podľa odborníkov sa však intenzita dažďov v nedávnom čase zvýšila.

K povodniam prispieva mnoho faktorov, ale experti tvrdia, že zmena klímy spôsobená globálnym otepľovaním zvyšuje pravdepodobnosť extrémnych zrážok.