Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Počasie

Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,9 si vyžiadalo najmenej päť životov

Na archívnej snímke zemetrasenie, ktoré postihlo tichomorský štát Papua-Nová Guinea Foto: TASR/AP

Otrasy s magnitúdou 7,5 stupňa, ktoré postihli Papuu-Novú guineu vo februári 2018, si vyžiadali približne 160 životov a 500 zranených.

Port Moresby 25. marca (TASR) - Zemetrasenie s magnitúdou 6,9 si v Papui-Novej Guiney vyžiadalo najmenej päť obetí na životoch, pričom počet obetí ešte nemusí byť konečný. Zničených bolo približne 1000 domov, informovala v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Silné otrasy zasiahli tento ostrovný štát v nedeľu ráno miestneho času a spôsobili škody na väčšine jeho územia. Obzvlášť postihnutý bol región na severe Papui, ktorý predtým zasiahli rozsiahle záplavy.

Už v dôsledku povodní bolo zničených množstvo miestnych drevených obydlí, zatiaľ čo ďalšie sa zrútili následkom otrasov.

Papua-Nová Guinea sa nachádza v tzv. ohnivom kruhu, čo je zóna častého výskytu zemetrasení a sopečných erupcií, ktorá obkolesuje Tichý oceán. Zemetrasenia v Papui zriedka spôsobia veľké materiálne škody, keďže ide o hornatú krajinu s malou hustotou osídlenia; môžu však vyvolať ničivé zosuvy pôdy, pričom náročný terén veľmi komplikuje záchranárske práce.

Otrasy s magnitúdou 7,5 stupňa, ktoré postihli Papuu-Novú guineu vo februári 2018, si vyžiadali približne 160 životov a 500 zranených.