Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Počasie

Východ Slovenska zasiahol silnejší vietor, problémy zatiaľ nerobí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súvislosti s počasím zaznamenali hasiči v Košickom kraji v utorok dopoludnia dva výjazdy.

Košice/Prešov 11. januára (TASR) – Východoslovenská distribučná (VSD) v súčasnosti neeviduje výraznejší negatívny vplyv počasia, najmä vetra, na distribúciu elektriny. Pre TASR to povedala Andrea Forbergerová z VSD s tým, že ak sa k silnému vetru pridá sneženie, situácia sa môže zmeniť. V Košickom kraji hasiči v súvislosti s počasím zasahovali dopoludnia dvakrát, v Prešovskom ani raz.

VSD v utorok predpoludním zaznamenala výpadok v Nižných Repašoch v okrese Levoča a v Hrhove v Rožňavskom okrese, ktorý sa dotkol spolu necelých 800 odberných miest. „Aktuálne sa ešte nepodarilo obnoviť zásobovanie v Hrhove, kde je prerušená distribúcia elektriny pre približne 400 odberných miest. Na odstránení aj tejto poruchy intenzívne pracujeme,“ uviedla Forbergerová.

Štatisticky menší počet, konkrétne šesť porúch na vysokonapäťovej (VN) úrovni, zaevidovali aj v pondelok (10. 1.). „V prípade jednej VN poruchy vietor zapríčinil pád stromu na cudziu prípojku v obci Ruská na slovensko-ukrajinských hraniciach, čím bola prerušená distribúcia elektriny do vyše 4300 odberných miest. Ďalšie poruchy na nízkonapäťovej (NN) úrovni sa v pondelok vyskytli v lokalitách Snina, Michalovce a Humenné,” spresnila Forbergerová. Spolu na NN a VN napäťovej úrovni bola v pondelok v dôsledku počasia prerušená distribúcia elektriny približne do 5100 odberných miest. Všetky poruchy boli odstránené.

V súvislosti s počasím zaznamenali hasiči v Košickom kraji v utorok dopoludnia dva výjazdy. Ako pre TASR povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach Jana Matis Libová, prvý bol pre nalomený konár nad vozovkou v mestskej časti Košice – Sever. V okrese Košice-okolie zas pomáhali pri uvoľnenej streche budovy. Operačné stredisko KR HaZZ v Prešove v utorok zatiaľ neabsolvovalo žiadne výjazdy súvisiace s počasím.