Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Počasie

SILNÝ VIETOR V POĽSKU SPÔSOBIL ŠKODY: V Krakove zahynuli dvaja ľudia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Silný vietor, ktorý postihol Poľsko v noci na štvrtok, spôsobil škody na takmer 200 domoch i ďalších budovách. Tornádo poškodilo vo štvrtok len vo Veľkopoľskom vojvodstve 40 budov.

Varšava 17. februára (TASR) - Mimoriadne silný vietor poškodzoval vo štvrtok budovy v celom Poľsku. V Krakove prišli o život dvaja stavební robotníci a ďalší dvaja utrpeli zranenia po tom, čo vietor zvalil žeriav. Informovala o tom poľská tlačová agentúra PAP.

Silný vietor, ktorý postihol Poľsko v noci na štvrtok, spôsobil škody na takmer 200 domoch i ďalších budovách. Tornádo poškodilo vo štvrtok len vo Veľkopoľskom vojvodstve 40 budov. Národná hasičská brigáda opísala škody, ktoré tornádo spôsobilo v meste Dobrzyca, za "skutočne rozsiahle" a dodala, že hasiči sa pokúšali dostať situáciu pod kontrolu.

Podľa brigády spôsobil mimoriadne silný vietor škody na budovách v takmer každom okrese krajiny, najhoršie postihnutou oblasťou bol však západ Poľska, píše PAP.

V Krakove vietor prevrátil 30-metrový žeriav, pričom zraneniam podľahli dvaja stavební robotníci. Žeriav sa v čase nehody nepoužíval a v jeho kabíne sa nik nenachádzal, uviedla polícia. Presné okolnosti nešťastia sa stále vyšetrujú.

Vo štvrtok v ranných hodinách museli tiež kvôli silnému vetru presmerovať do Budapešti dva lety smerujúce do hlavného mesta Varšava - jeden zo severného mesta Bydgoszcz a druhý z Krakova, uviedli pre PAP zdroje z poľského národného leteckého prepravcu LOT.

V celom Poľsku hasiči zaznamenali 190 poškodených budov, 54 z nich malo v dôsledku vetra odtrhnuté strechy. Výpadky elektriny zaznamenali vo štvrtok v ranných hodinách vo viac než 324.000 domácnostiach a podnikoch, pripomína PAP.