Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Počasie

Silný vietor narušil v Škótsku vlakovú aj lodnú dopravu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Meteorológovia predpovedajú, že počasie v Škótsku sa v priebehu dňa zhorší, pretože sa očakáva, že sever krajiny zasiahnu silné víchrice.

Edinburgh 31. januára (TASR) - V dôsledku silného vetra museli v Škótsku v stredu ráno zrušiť viac ako 40 vlakových spojení pre obavy o bezpečnosť cestujúcich. Obmedzené boli aj plavby trajektov, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Viaceré vlakové spoje boli zrušené medzi mestami Dundee a Glasgow aj medzi Aberdeenom a hlavným mestom Edinburgh. Nepremávali ani vlaky z mesta Invernerness ležiaceho na severe Škótska.

Na veľkej časti škótskej železničnej sústavy boli zavedené obmedzenia rýchlosti a počas celého dňa budú na tratiach vykonávané bezpečnostné previerky.

Prevádzkovateľ trajektov CalMac medzičasom pozastavil prevádzku piatich svojich liniek, pričom sa prehodnocujú ešte aj ďalšie spoje.

Meteorológovia predpovedajú, že počasie v Škótsku sa v priebehu dňa zhorší, pretože sa očakáva, že sever krajiny zasiahnu silné víchrice. Hrozia pritom aj škody na budovách a výpadky elektriny. Výstrahy pred silným vetrom platia aj pre sever Anglicka a pre Severné Írsko.

Vietor by mal podľa predpovede dosiahnuť rýchlosť 88 až 120 km za hodinu. Na ďalekom severe Švédska je možné, že dosiahne rýchlosť 100 až 130 km/h.