Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Počasie

SHMÚ hodnotí máj ako suchý až extrémne suchý

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Nerovnomerné rozloženie zrážok a ich nedostatočné množstvo, či dokonca absencia nielen v tomto, ale aj predošlých mesiacoch nevytvárali podľa meteorológov podmienky na dopĺňanie zásob podzemnej vody.

Bratislava 21. júna (TASR) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) hodnotí máj z hydrologického hľadiska v povrchových vodách v prevažnej časti hodnotených vodomerných staníc ako suchý až extrémne suchý. Len v oblasti severného Slovenska (horné časti povodí Váh, Hron, Slaná, Hornád a Poprad) sa priemerné mesačné hodnoty priblížili dlhodobým priemerným hodnotám. Uviedol to SHMÚ na svojom webe.

Nerovnomerné rozloženie zrážok a ich nedostatočné množstvo, či dokonca absencia nielen v tomto, ale aj predošlých mesiacoch nevytvárali podľa meteorológov podmienky na dopĺňanie zásob podzemnej vody. "Tak ako predošlé mesiace, aj mesiac máj je v podzemnej vode hodnotený ako podpriemerný mesiac s prevládajúcim výskytom hladiny podzemnej vody a výdatnosťou prameňov výrazne nižšou a nižšou, ako je ich dlhodobý normál referenčného obdobia, na takmer celom území Slovenska. Od konca apríla do konca mája došlo k poklesom v 72 sondách v rozmedzí od 0,01 až 0,63 metra," uviedol SHMÚ.

Z pohľadu povodňových situácií neboli v máji vo vodomerných staniciach zaznamenané dosiahnuté stupne povodňovej aktivity. Počas búrok sa lokálne vyskytli povodňové javy predovšetkým v intravilánoch obcí (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie dvorov, pivníc a cestných úsekov), mimo monitorovaných vodomerných staníc SHMÚ.