Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Počasie

Služba Copernicus: Európa tento rok zažila najteplejší október vôbec

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Vysoké teploty zaznamenala i Kanada. Aj v Grónsku a na Sibíri namerali oveľa vyššie teploty, než je štandardný priemer, vysvetlila C3S.

Paríž 8. novembra (TASR) - Európa zažila tento rok najteplejší október vôbec. V utorok to vyhlásila Služba Európskej únie pre klimatickú zmenu (Copernicus; C3S), podľa ktorej boli namerané teploty o dva stupne vyššie než v referenčnom období rokov 1991–2020. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

C3S uviedla, že teplé počasie prinieslo v západnej Európe "rekordné denné teploty a tiež extrémne teplý október v Rakúsku, Švajčiarsku a vo Francúzsku". To isté platí aj pre veľké časti Španielska a Talianska.

"Vysoké teploty zaznamenala i Kanada. Aj v Grónsku a na Sibíri namerali oveľa vyššie teploty, než je štandardný priemer," vysvetlila C3S.

Služba však pripomína, že na niektorých miestach Zeme bola nameraná aj nižšia než priemerná teplota. Stalo sa tak v Austrálii, na východe Ruska a v niektorých častiach západnej Antarktídy.

Hoci podľa C3S vo väčšine Európy panovali nadpriemerne vlhké podmienky, mimoriadne sucho bolo v južnej Európe a na Kaukaze. Mimo Európy suchá zažili veľké časti Ruska, stredná Ázia, Čína, oblasť Afrického rohu a Južná Amerika.

"Závažné dôsledky klimatickej zmeny je dnes naozaj vidno. Preto potrebujeme na summite COP27 ambiciózny klimatický plán, aby sa zaistilo obmedzenie produkovania emisií a stabilizovanie globálneho otepľovania o 1,5 stupňa Celzia v súlade s Parížskou dohodou," uviedla námestníčka riaditeľa C3S Samantha Burgessová.

Svetová meteorologická organizácia (WMO) v nedeľu upozornila, že počas uplynulých ôsmich rokov bol každý rok teplejší než obdobia pred rokom 2015, čo vypovedá o prudkom globálnom otepľovaní.