Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Počasie

Sneh na horách sa s oteplením premočil, prevláda prvý lavínový stupeň

Ilustarčná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Na severných orientáciách vysokých polôh Vysokých a Západných Tatier sa v profile nachádzajú mäkké vrstvy hranato-zrnného snehu.

Liptovský Hrádok 21. decembra (TASR) – Malá lavínová hrozba, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, je vyhlásený vo väčšine slovenských pohorí. Výnimkou sú najvyššie polohy Západných a Vysokých Tatier, kde je druhý stupeň lavínového nebezpečenstva. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Upozornil, že vplyvom oteplenia sa snehová pokrývka na horách značne premočila.

"Oteplenie má pretrvávať aj ďalší deň. V poobedných hodinách sa na svahoch všetkých orientácií, hlavne s trávnatým povrchom, môžu vyskytnúť základové samovoľné lavíny z mokrého snehu. Prípadne malé lavíny s bodovým odtrhom, najmä v strmých skalných stenách," povedal Bešinský.

Na severných orientáciách vysokých polôh Vysokých a Západných Tatier sa v profile nachádzajú mäkké vrstvy hranato-zrnného snehu. "Tu je možné uvoľniť lavíny hlavne veľkým dodatočným zaťažením vo svahoch nad 35 stupňov," dodal Bešinský.

Na územie Slovenska sa nasúva teplý vzduch, ktorý sa výrazne prejavuje vo vyšších vrstvách Vysokých a Západných Tatier. Počas dňa sa bude postupne premiešavať s prízemných, stále chladným vzduchom. Oteplenie sa očakáva vo všetkých polohách hôr. Izoterma nula stupňov Celzia sa počas poludnia bude pohybovať vo výške okolo 2200 metrov nad morom.