Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Počasie

Sopka na ostrove La Palma sa upokojila, vedci sú však opatrní

Na archívnej snímke z 1. decembra 2021 trhlina pred domom, ktorý je zasypaný vulkanickým popolom po erupcii sopky Cumbre Vieja na kanárskom ostrove La Palma v Španielsku. Foto: TASR/AP

Sopka od septembra zničila približne 3000 budov vo svojom okolí.

Madrid 14. decembra (TASR) - Aktivita sopky na kanárskom ostrove La Palma sa v utorok zastavila. Vedci však upozornili, že to ešte nemusí znamenať koniec niekoľkomesačnej erupcie. Informovala o tom agentúra AP a denník El Mundo na svojej webovej správe.

Sopka Cumbre Vieja na ostrove La Palma v pondelok o 21.00 h miestneho času prestala vykazovať známky chvenia, ktoré potvrdzuje pohyb lávy pod povrchom vulkánu, píše El Mundo. Ide o najdlhšie obdobie bez takejto aktivity od výbuchu sopky 19. septembra. To však podľa expertov z vulkanologického ústavu Kanárskych ostrovov (Involcan) neznamená, že aktivita sopky sa skončila. Tá sa v minulosti po po takýchto obdobiach pokoja obnovila.

Sopka od septembra zničila približne 3000 budov vo svojom okolí, láva pokryla rozsiahle územia poľnohospodárskej pôdy a tisíce ľudí museli opustiť svoje domovy, pripomína AP. Na ostrove La Palma s približne 80.000 obyvateľmi však v spojitosti s výbuchom nehlásili žiadne úmrtia a ani zranenia.