Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

VODIČI POZOR: Na niektorých úsekoch ciest môže byť aj zľadovatený sneh

Ilustračná snímka. Foto: TASR/KR PZ Žilina

Pozor treba dať napríklad na rýchlostnej ceste R3 Trstená, sever - Tvrdošín, sever, kde je vrstva kašovitého snehu s hrúbkou dvoch centimetrov.

Bratislava 20. januára (TASR) - Slovenská správa ciest (SSC) upozorňuje na kašovitý i zľadovatený sneh na niektorých úsekoch ciest. Diaľnice a rýchlostné cesty sú zjazdné, so suchým až vlhkým povrchom vozoviek. Informuje o tom na svojom webe zjazdnost.sk.

Pozor treba dať napríklad na rýchlostnej ceste R3 Trstená, sever - Tvrdošín, sever, kde je vrstva kašovitého snehu s hrúbkou dvoch centimetrov. Na ceste I/66 sedlo Besník sa zas tvoria snehové záveje.

Vrstva kašovitého alebo utlačeného snehu v hrúbke jedného až troch centimetrov sa nachádza podľa SSC najmä v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska.

Na zľadovatený sneh hrubý jeden až tri centimetre treba dávať pozor na úsekoch ciest I/59 Uľanka - Motyčky, II/578 Skalka - Kremnica, II/533 Gemerská Poloma - Súľová, II/542 Spišská Belá - Spišská Stará Ves, II/543 Hniezdne - Lysá nad Dunajcom, II/587 Henckovce - odb. Petrovo a na cestách III. tried v obvodoch Polkanová, Spišská Stará Ves, Banská Bystrica, Haligovce, Lučatín a Rožňava.

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek prevažne vlhký až mokrý. Na HP Besník, Čertovica, Dobšiná, Grajnár, Herlianske Sedlo a Súľová je na vozovke utlačený sneh hrubý jeden až dva centimetre. Zľadovatený sneh do dvoch centimetrov je na HP Donovaly, Huty, Látky-Prašivá a Vrchslatina.

SSC pripomína, že HP Donovaly je uzavretý pre nákladnú dopravu nad 10 metrov dĺžky pre husté sneženie. HP Príslop (I/78), Šútovce (III/1774) a cesta I/64 Nitrianske Pravno (II/519) - Fačkovské sedlo sú v zimnej sezóne uzavreté pre vozidlá nad 12 metrov. Cesty II/ 576 Banské - Herľany (HP Herlianske sedlo) a II/549 Úhornianske sedlo - Krásnohorské Podhradie sú v zimnom období neudržiavané a uzavreté pre všetku dopravu. Úsek cesty II/584 Srdiečko - Bystrá (I/72) je zjazdný len so snehovými reťazami.