Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

Štvrtková búrka v Košiciach napáchala škody na železničke i v ZOO

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pomoc pri odstraňovaní bahna a dreva z trate detskej železničky poskytli približne 20 dobrovoľníkom Mestské lesy Košice, Dopravný podnik mesta Košice i spoločnosť Kosit.

Košice 10. júna (TASR) - Štvrtková (9.6.) prietrž mračien v Košiciach a okolí spôsobila škody na detskej železnici i v ZOO, zo svojich brehov sa vylial Čermeľský potok aj so svojimi prítokmi. Následky v piatok odstraňovali dobrovoľníci, zamestnanci ZOO i viacero mestských organizácií. Zaplavenú trať detskej železnice sa podarilo sprejazdniť v dopoludňajších hodinách, ZOO bola návštevníkom prístupná už ráno. Samospráva o tom informovala na svojej internetovej stránke.

Škody, ktoré silný vietor a dážď spôsobili v košickej ZOO, odhadlo jej vedenie na minimálne 20.000 eur. "Popadané stromy a konáre poškodili kovové oplotenia a elektrické ohradníky vo viacerých výbehoch," ozrejmilo mesto. Pre silný prívalový dážď sa tiež vylial potok Hrabuša a pri vstupe do DinoParku sa prepadol takmer 50 metrov dlhý úsek cesty.

Pomoc pri odstraňovaní bahna a dreva z trate detskej železničky poskytli približne 20 dobrovoľníkom Mestské lesy Košice, Dopravný podnik mesta Košice i spoločnosť Kosit. "Som nesmierne rád, že aj s našou pomocou sa podarilo zaplavenú trať spojazdniť ešte v dopoludňajších hodinách," povedal po obhliadke detskej železnice námestník primátora Košíc Marcel Gibóda. Spolu s predsedom občianskeho združenia Detská železnica Košice Ľubomírom Lehotským však nevylúčil, že živelná pohroma výrazne skráti predpokladanú životnosť podvalov na železničke, ktorej trať pred dvoma rokmi zrekonštruovali.