Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

Záplavy v Sudáne neprežilo už viac ako 80 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Organizácia Spojených národov odhaduje, že silné záplavy ovplyvnili v tejto krajine od júla životy už prinajmenšom 102.000 ľudí. Na juhu Sudánu bolo zaplavených takmer 50 dedín.

Chartúm 14. septembra (TASR) - Už viac ako 80 ľudí zahynulo v Sudáne v dôsledku záplav vyvolaných silnými dažďami, pri ktorých boli zároveň zničené či poškodené tisícky domov. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojších úradov o tom v pondelok večer informovala agentúra AFP.

"Od začiatku obdobia dažďov bolo v 11 sudánskych štátoch zabitých 84 ľudí a ďalších 67 utrpelo zranenia," uviedol hovorca miestneho úradu civilnej obrany. Dodal, že k úmrtiam došlo v dôsledku utopenia, či zranení spôsobených elektrickým prúdom alebo zrútením domov. V celej krajine bolo zároveň zničených približne 8408 domov a poškodených ďalších vyše 27.200.

Obdobie silných dažďov v Sudáne obvykle trvá od júna do októbra, pričom každoročné záplavy ničia v tejto africkej krajine infraštruktúru, obydlia aj úrodu.

Organizácia Spojených národov odhaduje, že silné záplavy ovplyvnili v tejto krajine od júla životy už prinajmenšom 102.000 ľudí. Na juhu Sudánu bolo zaplavených takmer 50 dedín. V dôsledku toho došlo k vnútornému vysídleniu približne 65.000 ľudí, vrátane utečencov zo susedného Južného Sudánu, ktorých tábor sa ocitol pod vodou, uviedla OSN vo svojej minulotýždňovej správe.

Vlaňajšie záplavy v Sudáne zničili alebo poškodili vyše 110.000 domov a ovplyvnili tak životy prinajmenšom 650.000 ľudí. Sudánske úrady zároveň podnietili k tomu, aby v krajine vyhlásili trojmesačný výnimočný stav, pripomína AFP.