Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Počasie

Takto čaruje počasie: Sneh, vietor a fotogenický mrak

Mrak bol čoraz mohutnejší, no ostáva akoby bez pohybu – Tatranská Lomnica, 14. hodina. Foto: Teraz.sk

Lomnický štít ako druhý najvyšší končiar na Slovensku pútal pozornosť tým, že sa na ňom začiatkom týždňa objavil čerstvý sneh a teplota vzduchu sa tu niekoľko dní držala pod bodom mrazu.

Bratislava 14. júla (Teraz.sk) - Ochladenie prišlo v sobotu 9. júla večer a trvalo až do stredy 13. júla. Stalo sa tak pritom počas chladnejších dní, ktoré prerušili obdobie letných horúčav.

„Na Lomnickom štíte napadol 10. júla sneh, takže v pondelok ráno namerali 3-centimetrovú vrstvu, v utorok a stredu to bolo 5 cm a ešte aj vo štvrtok 14. júla jeden centimeter,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

V minulosti takýto jav nebol ničím neobvyklým, práve naopak. Snehová pokrývka na Lomnickom štíte sa napríklad vytvorila 18. júla 1968 a vydržala až do augusta. V roku 1984 bol sneh od 4. do 13. júla, pričom 8. júla dosiahla jeho vrstva až 61 centimetrov. Sneh sa na Lomnickom štíte – avšak už v oveľa symbolickejších množstvách – vyskytoval aj po roku 2000, napríklad v júli 2003 alebo 2007.

Oteplenie v stredu 13. júla sprevádzal zároveň silný vietor. Jeho nárazy na vrchole Lomnického štítu dosahovali ráno a dopoludnia až 30 metrov za sekundu a fúkalo tak intenzívne, že v oblasti Tatranskej Lomnice nepremávali ani lanovky.

Zmena počasia napokon priniesla aj neobvyklý jav v podobe zvláštneho oblaku Altocumulus lenticularis – stacionárny mrak, ktorý je vzdialeným príbuzným známych „baránkov“, sa naozaj takmer bez pohybu celý deň udržiaval v oblasti Popradskej kotliny. Ako informoval SHMÚ, v tejto oblasti nejde o nič výnimočné. Oblak pripomínajúci tvarom šošovicu vzniká pri vlnovom prúdení v záveternej oblasti hôr. V bohatej diskusii svoje zábery podobných mrakov posielali mnohí pozorovatelia nielen z oblasti Tatier, ale aj zo západného Slovenska, ba aj z Brna.

Zábery, ktoré prináša teraz.sk, dokumentujú práve mrak v tatranskej oblasti.