Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Počasie

Talianski hasiči zasahovali pri stovkách lesných požiarov

Na archívnej snímke ľudia sledujú Lesné požiare v prírodnej rezervácii Monte Catillo ležiacej severne od mesta Tivoli v piatok 13. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Od konca júla požiare zhoršujú pretrvávajúce extrémne horúčavy, ako aj pomerne dlhé obdobie sucha. K zlej situácii podľa úradov zrejme prispeli aj podpaľači.

Rím 14. augusta (TASR) - Taliansky požiarny zbor hlásil v sobotu za uplynulých 12 hodín 400 výjazdov v súvislosti s lesnými požiarmi na viacerých miestach krajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

V juhotalianskom regióne Kalábria je v nasadení päť hasiacich lietadiel v oblasti miest Cosenza a Reggio Calabria. Mnohé požiare tam horia v okolí národného parku Aspromonte. Dosiaľ prišli v Kalábrii o život v dôsledku požiarov štyri osoby.

Požiare postihli i región Kampánia ležiaci severne od Kalábrie, v ktorom sa nachádza i mesto Neapol a sopka Vezuv. Vrtuľník zasahoval v Taurasi v provincii Avellino. Rozsiahlejší lesný požiar sa vyskytol podľa agentúry ANSA na ostrove Ischia, ktorého plamene zasiahli i niekoľko domov. Hasičom sa ho v noci na sobotu podarilo zneškodniť.

Uhasený bol do sobotňajšieho rána aj požiar v meste Tivoli ležiacom východne od Ríma, neďaleko ktorého sa nachádzajú pamiatky UNESCO Hadriánova vila či Villa d'Este.

Úrad civilnej ochrany vydal na sobotu varovanie pred nebezpečenstvom lesných požiarov v sicílskych provinciách Catania, Caltanissetta a Enna a tiež výstrahu pred extrémnymi horúčavami v oblasti Palerma. Na Sardínii úrady varujú pred extrémnym rizikom vzniku a šírenia požiarov v centre západnej časti ostrova.

Od konca júla požiare zhoršujú pretrvávajúce extrémne horúčavy, ako aj pomerne dlhé obdobie sucha. K zlej situácii podľa úradov zrejme prispeli aj podpaľači.

Teploty presahujúce viac ako 35 stupňov Celzia sa aj počas nadchádzajúceho víkendu očakávajú v mnohých častiach Talianska. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva vydalo v súvislosti s nimi tretí, najvyšší stupeň výstrahy pre viacero miest vrátane Ríma, Palerma, Bari, Neapolu, Bolzana či Bologne.