Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Počasie

Teplota môže miestami ojedinele klesnúť pod mínus 20 stupňov Celzia

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Výstraha pred snehovými jazykmi a závejmi platí v stredu od 12.00 h v niektorých okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na nasledujúce hodiny viacero výstrah. Týkajú sa nízkych teplôt, snehových jazykov a závejov či vetra na horách. V niektorých lokalitách môže teplota ojedinele klesnúť pod mínus 20 stupňov Celzia.

Druhý stupeň výstrahy pred nízkymi teplotami platí od stredy (14. 12.) 0.00 h v niektorých okresoch Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja. V týchto lokalitách sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu mínus 20 stupňov Celzia. Výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami bude platiť aj v niektorých okresoch Trenčianskeho kraja. Silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch.

"Krátko po 17.00 h je v obci Novoť na Orave už mínus 16 stupňov Celzia, na Spiši takmer mínus 15 stupňov Celzia. Ochladzovanie bude pokračovať aj v ďalších hodinách a teplota tak ojedinele klesne pod mínus 20 stupňov Celzia," uviedli meteorológovia na sociálnej sieti. Nie všade sa však podľa nich výrazne ochladí. "Poklesu teploty zabráni oblačnosť - nízka na východnom Slovensku a Gemeri a od juhozápadu postupne pribudne aj vyššia oblačnosť," uviedol SHMÚ.

Výstraha pred snehovými jazykmi a závejmi platí v stredu od 12.00 h v niektorých okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja. "Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," uviedli meteorológovia.

V okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno sa od stredy od 11.00 h na hrebeňoch Tatier očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu a/alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, teda až víchrica.