Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Počasie

Teplota v najvyšších polohách hôr dosahuje mínus 21 stupňov Celzia

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

V nižších polohách a v ostatných pohoriach trvá už niekoľko dní mierne lavínové nebezpečenstvo.

Liptovský Hrádok 22. decembra (TASR) - Vo všetkých slovenských pohoriach pretrváva ochladenie, teploty v najvyšších polohách v stredu dosahujú mínus 21 stupňov Celzia. Naďalej platí zvýšená lavínová hrozba vo vyšších polohách Vysokých a Západných Tatier. V týchto oblastiach za posledných 24 hodín pripadlo do 15 centimetrov snehu. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Silný vietor prenáša sneh na záveterné južne a východne orientované svahy. Nebezpečné sú vysoko položené žľaby, muldy a sedlá, kde je na tvrdom podklade nafúkané väčšie množstvo snehu v podobe snehových dosiek a vankúšov," priblížil Sedlák s tým, že na všetkých týchto miestach je možné uvoľnenie lavíny pri malom dodatočnom zaťažení. V nižších polohách a v ostatných pohoriach trvá už niekoľko dní mierne lavínové nebezpečenstvo.

Za poslednú periódu sneženia pribudlo na horách do 60 centimetrov snehu. Sneh z posledného sneženia je vplyvom vetra nerovnomerne rozmiestnený. Na záveterných svahoch sa podľa Sedláka nachádzajú nestabilné snehové dosky a vankúše hrúbky až 30 centimetrov, pod nimi je nebezpečná vrstva krúpok a hranatozrnného snehu. "Nízke teploty pomáhajú k tvorbe nestabilných snehových vrstiev vnútri snehovej pokrývky," upozornil. Doplnil, že na vrcholoch a horských hrebeňoch sú vytvorené preveje.